Keminmaalainen, Lappian ravintola- ja catering-alalta kokiksi ja Tornion yhteislyseon lukiosta ylioppilaaksi valmistunut Oili Holopainen on myös hiihtosuunnistuksen maajoukkue- ja MM-urheilija.
— Yläasteella, kun mietin tulevaisuutta, ravintola-ala vaikutti monipuoliselta. Yläasteella kotitaloustunnit olivat mukavia ja kotonakin olen oppinut laittamaan ruokaa. Toisaalta ajattelin, että lukio lisäisi myös vaihtoehtoja tulevaisuudessa. Opinnot lähtivät hyvin liikkeelle, mutta olihan muutos aika iso, kun oli kaksi koulua, jossa piti opiskella. Toisaalta kokki- ja lukio-opinnot olivat niin erilaisia, ettei kerennyt tylsistymään, kun oli pari kuukautta toisessa ja sitten taas toisessa koulussa, Oili kuvailee opintojaan.
Oili Holopainen on aktiiviurheilija ja on kuulunut hiihtosuunnistuksen nuorten maajoukkueeseen viimeiset kolme vuotta. Nuorten sarjoista Oilin saavutuksina on EM-pronssi ja neljä SM-kultaa ja yhteensä viisitoista SM-mitalia. Ensi kaudeksi hän siirtyy aikuisten sarjaan maajoukkueen haastajaryhmään.
— Olen harrastanut hiihtosuunnistusta ja suunnistusta Suunta 2000 -seurassa pienestä pitäen. Seurassa on hyviä kavereita ja hyvä porukka, jossa on mukava harrastaa ja kisata. Hiihtosuunnistus valikoitui päälajikseni joskus 14 – 15-vuotiaana. Oma valmentajani on Jani Hirsivaara, jonka laatimassa harjoittelussa ja kilpailuissa pääpaino on talvella ja kesällä suunnistetaan kesäsuunnistusta talven ehdoilla. Harjoitteluun kuuluu rullasuksihiihtoa, saliharjoittelua sekä juoksua, Oili kertoo.
Nyt takana on neljän vuoden opiskelut. Oili kertoo, että haasteitakin on ollut ja poissaoloja on tullut leirien ja kisojen aikana, kun amista ei voi etänä suorittaa. Amiksessa on joustettu ja järjestelty opintoja ja lukio-opintoja hän on tehnyt itsenäisesti.
Oilin tavoitteena hiihtosuunnistuksessa on saada selkeä tason nosto, että pärjäisi aikuistenkin sarjassa, pääsisi aikuisten arvokisoihin, maailmancupin kisoihin. Tällä hetkellä Oili työskentelee kokkina Kemin Scandicissa.
— Nyt valmistumisen jälkeen haasteena on työn ja treenaamisen tasapainottaminen. Oman opiskeluajan summauksena sanoisin, että kaksoistutkinto toi opiskeluun monipuolisuutta. Ei kannata ottaa stressiä, jos jää jommassakummassa hieman jälkeen, väistämättä et pysty kaikessa olemaan paras. Ymmärtää, että huolehtii omasta jaksamisesta. Muistaa, että jaksamisella on omat rajat ja on itselle armollinen.