Lappian turvallisuusalan opettajat kouluttaneet kevään aikana lähes 350 REDUn työntekijää turvallisempaan oppilaitosarkeen

Uutinen

Ammattiopisto Lappian turvallisuusalan opettajat ovat vuoden 2024 alusta kouluttaneet lähes 350 Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUn työntekijää. Koulutuksilla on parannettu riskienhallintaa sekä ympäristön turvallisuuden hahmottamista VAHVA – Turvallinen ja hyvinvoiva oppilaitosarki -hankkeen avulla.

REDUn päätoteuttaman, Lappian osatoteuttaman ja Opetushallituksen rahoittaman hankkeen päätavoitteena on vahvistaa toisen asteen ammatillisen koulutuksen oppilaitoshenkilöstön ja sidosryhmien turvallisuus- ja hyvinvointiosaamista sekä luoda oppilaitoksiin ennakoiva ja hyvinvointia tukeva turvallisuuskulttuuri.

Turvallisuuskävelyistä toimintavarmuutta yllättäviin tilanteisiin

Alkuvuodesta 2024 Lappian turvallisuusalan opettajat Timo Huhta ja Matti Heikkilä toteuttivat REDUn henkilöstölle toiminnallisia turvallisuuskävelyitä, joissa toimialoittain koottujen pienryhmien oli reagoitava eteen tuleviin kuvitteellisiin tilanteisiin, kuten itsetuhoisen henkilön sytyttämään tulipaloon. Kävelyiden tavoitteena on ollut lisätä toimintavarmuutta yllättävissä tilanteissa sekä nostaa esille mahdollisia turvallisuusriskejä.

Huhdan mukaan harjoitus on herättänyt osallistujissa ajatuksia ja keskustelua turvallisuudesta.
– Omaan työtehtävään liittyvät turvallisuuskysymykset ovat ihmisillä hallussa. Harjoittelun yhteydessä moni on havahtunut siihen, kuinka paljon turvallisuuteen liittyvää tekniikkaa nykyaikaisessa julkisessa rakennuksessa on. Harjoituksen päätyttyä monet ovat todenneet, että harjoitus on ollut tarpeellinen.

Harjoitusryhmä selvitti kuvitteellista tilannetta, jossa lukitusta ovesta pyrkii sisään aggressiivinen ja epäilyttävän näköinen henkilö. Kuvassa vasemmalta: opettaja Matti Heikkilä, Riitta Säkkinen, Juha Mikkola, Jyrki Vähärautio ja Ilkka Rantahalvari.
REDUn metsäalan opettaja Tommi Mattila näyttää, kuinka korjaamohallissa oleva pikapaloposti otetaan käyttöön tulipalon syttyessä.

Taitoja uhkaavan henkilön kohtaamiseen

Kevätlukukaudella REDUssa on järjestetty myös Lappian turvallisuusalan opettaja Jaakko Välimäen ja kouluttaja Pentti Puurosen johtamaa Uhkaavan henkilön kohtaaminen -koulutusta, jossa on keskusteltu toimialoittain kootuissa pienryhmissä uhkaavien tilanteiden toimintatavoista ja tehty toiminnallisia harjoitteita eri yksiköiden toimintaympäristöjen pohjalta. Välimäen mukaan harjoitteet ovat keskittyneet laillisiin voimankäyttöotteisiin.
– Koulutuksen tavoitteena ei ole kouluttaa supersankareita, vaan herätellä ajatuksia oman toimintaympäristön turvallisuudesta. Koulutuksesta on tullut positiivista palautetta, ja osallistujat ovat ehdottaneet turvallisuutta edistäviä toimenpideitä.

Jaakko Välimäki alustaa päivän harjoituksen kulun.
Päivän koulutettava ryhmä harjoittelee laillista voimankäyttöä kouluttaja Pentti Puurosen (keskellä) johdolla.

Myös Lappiassa järjestetään hankkeen puitteissa useita turvallisuuskoulutuksia. Oppilaitoksen turvallisuutta ja hyvinvointia kehittävä webinaarisarja jatkuu läpi vuoden, minkä lisäksi oppilaitoksen henkilöstö on kyselyn kautta saanut vaikuttaa syyslukukaudella järjestettävien koulutusten sisältöihin.

VAHVA-hankkeen banneri, jossa kaksi kättä kättelevät.

Kirjoittaja

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Ota yhteyttä

Köpman Annika

Hankeasiantuntija
puh.+358401682455
Hankepalvelut
Tornio, Urheilukatu 6