Ekosysteemihanke tuotti lähiruokakumppanuuksia ja kehittämispolkuja tulevaisuuteen

Uutinen

1.1.2022 alkanut, Lappian Louen toimipisteessä toteutettu Kestävämpää lähiruokatuotantoa Lappian arktisessa yritysekosysteemissä -hanke päättyi 30.7.2024. Ammattiopisto Lappian päätoteuttaman ja Lapin ammattikorkeakoulun osatoteuttaman hankkeen ensisijaisena tavoitteena oli luoda edellytyksiä yritysekosysteemin rakentumiselle pohjoisen ruokaketjun ympärille, minkä lisäksi se pyrki parantamaan elintarvikealan yritysten toiminnan kestävyyttä ja kannattavuutta alueella. Ekosysteemihankkeen rahoitti Lapin ELY-keskus Euroopan unionin Maaseuturahastosta.

Hankkeen projektipäällikkö Anna-Riikka Lavian mukaan hanke saavutti tavoitteensa toimimalla kehittämisalustana erilaisille yhteistyötoimenpiteille.

– Hankkeen aikana käynnistimme Lappian Louen ja Muonion toimipisteiden välisen yhteistyön, järjestimme Lähiruoan kumppanikahvila -tilaisuuksia, kokoonnuimme ekosysteemitoimijoiden ensimmäiseen Pohjois-Suomen Kohti kestävämpää ruokajärjestelmää -verkoston tapaamiseen sekä ideoimme yritysten yhteistä myynti- ja markkinointitoimintaa.

Kumppanikahvilan kokoontuminen.
Lähiruoan kumppanikahvila -tilaisuudet keräsivät lähiruoasta ja yrittäjyydestä kiinnostuneet saman pöydän ääreen.

Lähiruokaa liikkeelle yhteisvoimin

Hanke toimi myös pilottina lähiruoan kotiinkuljetuksille. Hankeyhteistyönä tehty kotiinkuljetuskokeilu toteutettiin Louen koulutilalle perustetun taimi- ja lähiruokapuodin kautta. Kokeilussa paikalliset ihmiset saivat tilata alueen tuottajien tuotteita jouluksi kotiovelle saakka.

– Saimme kokeilusta positiivista palautetta alueen asukkailta, jotka innostuivat ideoimaan laajempaakin tuotevalikoimaa. Toimintamalli osoittautui lupaavaksi, ja toiminta jatkuu hankkeen jälkeen yhteistyössä kokeiluun osallistuneen kuljetusliikkeen, tuottajaverkoston sekä Louen uuden kyläkaupan kanssa, Lavia kertoo.

Kestävää kasvua paikallisista raaka-aineista

Hankkeen rinnalla valmisteltiin myös kymmenvuotinen toteutussuunnitelma Louen lähiruoan osaamiskeskukselle. Tarkoituksena on kehittää Lappian Louen toimipisteestä maakunnallisesti merkittävä lähiruokaan liittyvän opetuksen, tutkimuksen ja yritystoiminnan kehittämisen keskittymä.

Ensimmäinen askel osaamiskeskuksen kehittämiseksi otetaan jo elokuussa 2024 käynnistyneessä Kestävää kasvua paikallisista raaka-aineista -hankkeessa, jossa mukana ovat Lappian Louen ja Muonion toimipisteet. Hankkeessa toteutetaan lähiraaka-aineisiin liittyviä investointeja ja kehitetään elintarvikealan ja luonnontuotealan living labs -toimintaa. Myös työpajoja on tarkoitus jatkaa hankkeen päätyttyä tulevien kehittämistoimenpiteiden tuella.

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kirjoittaja

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Ota yhteyttä

Lavia Anna-Riikka

Projektipäällikkö
puh.+358401524043
Hankepalvelut
Loue, Kätkävaarantie 69

Salmi Satu-Maria

Kehittämispäällikkö
puh.+358400908428
Hankekoordinointi
Tornio, Urheilukatu 6