Kestävää kasvua paikallisista raaka-aineista – Lappia Living Labs -kehittämis- ja investointihankkeet

01.08.2024 - 28.02.2026

Tavoitteet

Kestävää kasvua paikallisista raaka-aineista -hankkeessa rakennetaan ja käynnistetään elintarvike- ja luonnontuotealan Living Lab -yhteistyö Ammattiopisto Lappian toiminnan puitteissa. Hanke edistää paikallisten raaka-aineiden kestävää käyttöä ja niihin liittyvää osaamista, innovaatioita ja liiketoimintaa. Elintarvikealan yhteistyötä koordinoidaan Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteestä ja luonnontuotealan yhteistyötä Muonion toimipisteestä. Kehittämishankkeen rinnalla toteutetaan investointihanke, jonka tuella hankitaan paikallisten raaka-aineiden käsittelyyn soveltuvia kontteja, joiden avulla muodostetaan Living Lab -toimintaan sopiva liikuteltava kehittämisympäristö. Toimintaa voidaan toteuttaa paitsi Lappian kampuksilla, myös muualla maakunnassa.

Hankkeessa käynnistettävä Living Lab -toiminta liittyy Lapin elintarviketalo -yhteistyöhön ja luonnontuotealan verkostoyhteistyöhön. Mukaan yhteiskehittämiseen kutsutaan yrittäjiä, kehittäjiä, tutkijoita ja muita sidosryhmiä ja samalla hankkeessa vahvistetaan ja kasvatetaan jo olemassa olevaa toimijoiden ekosysteemiä. Hankkeessa järjestetään työpajatoimintaa, jonka tavoitteena on edistää paikallisten raaka-aineiden käyttöä ja jalostusasteen nostoa. Lisäksi luodaan edellytyksiä vastuulliselle raaka-aineiden keruulle. Tavoitteena on myös lähiruokatuotannon arvoketjujen tunnistaminen ja voitonjakoa tasaavien toimintatapojen tukeminen, ja tulevien kehittämiskohteiden määritys.

Hanke tukee uutta ja olemassa olevaa pk-yritystoimintaa elintarvike- ja luonnontuotealalla, ja mahdollistaa ilmasto- ja resurssiviisaiden tuotantoprosessien, sekä tuotteiden ja palvelujen kehittämisen. Hanke nostaa luonnontuotealan ja elintarviketuotannon brändiä ja näkyvyyttä Lapissa, ja lisää elintarvikealan ja luonnontuotealan osaamista, sekä alojen koulutuksen houkuttavuutta. Hanke tähtää paikallisen ja alueellisen elinkeinorakenteen monipuolistamiseen ja entistä kestävämpään toimintaan elintarvike- ja luonnontuotealalla.

Hanketta rahoittaa Lapin liitto Oikeudenmukaisen siirtymän (JTF) rahastosta.

Toteuttajat

  • Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia

Hankkeen rahoitus

Kehittämishankkeen rahoitus 420 892 €, josta omarahoitusosuus 84 179 €.

Investointihankkeen rahoitus 324 800 €, josta omarahoitusosuus 97 440 €.

Lisätietoja

Anna-Riikka Lavia
projektipäällikkö
puh. + 358 40 152 4043
anna-riikka.lavia(at)lappia.fi

Laura Kuismanen
projektikoordinaattori, Loue
puh. +358 40 181 1754
laura.kuismanen(at)lappia.fi

Rauni Korva-Hyötylä
projektipäällikkö, Muonio
puh.+358 40 185 6425
rauni.korva-hyotyla(at)lappia.fi

Hankkeessa projektisuunnittelijoina työskentelevät

Anu Heikkinen
projektisuunnittelija, Muonio
puh. +358 40 184 1411
anu.heikkinen(at)lappia.fi

Jenni Sjöman
projektisuunnittelija, Muonio
puh. +358 40 167 6599
jenni.sjoman(at)lappia.fi

Anne Tryyki
osaamispalvelujohtaja
Osaamis- ja työelämäpalvelut
+358 50 359 8406
anne.tryyki(at)lappia.fi

Satu-Maria Salmi
kehittämispäällikkö
Hankekoordinointi
+358 40 090 8428
satu-maria.salmi(at)lappia.fi

Sinua saattaisi myös kiinnostaa