Kestävää kasvua paikallisista raaka-aineista – Lappia Living Lab -hankkeessa

Uutinen

Kestävää kasvua paikallisista raaka-aineista -hankkeessa rakennetaan ja käynnistetään elintarvike- ja luonnontuotealan Living Lab -yhteistyö Ammattiopisto Lappian Louen ja Muonion toimipisteiden toteuttamana. Hanke edistää paikallisten raaka-aineiden kestävää käyttöä ja niihin liittyvää osaamista, innovaatioita ja liiketoimintaa. Elintarvikealan yhteistyötä koordinoidaan Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteestä ja luonnontuotealan yhteistyötä Muonion toimipisteestä. Kehittämishankkeen rinnalla toteutetaan investointihanke, jonka tuella hankitaan paikallisten raaka-aineiden käsittelyyn soveltuvia kontteja, joiden avulla muodostetaan Living Lab -toimintaan sopiva liikuteltava kehittämisympäristö. Toimintaa voidaan toteuttaa paitsi Lappian kampuksilla, myös muualla maakunnassa.

— Hankkeessa käynnistettävä Living Lab -toiminta liittyy Lapin elintarviketalo -yhteistyöhön ja luonnontuotealan verkostoyhteistyöhön. Mukaan yhteiskehittämiseen kutsutaan yrittäjiä, kehittäjiä, tutkijoita ja muita sidosryhmiä ja samalla hankkeessa vahvistetaan ja kasvatetaan jo olemassa olevaa toimijoiden ekosysteemiä. Hankkeessa järjestetään työpajatoimintaa, jonka tavoitteena on edistää paikallisten raaka-aineiden käyttöä ja jalostusasteen nostoa, kertoo projektipäällikkö Anna-Riikka Lavia.

Lisäksi toiminnassa luodaan edellytyksiä vastuulliselle raaka-aineiden keruulle. Tavoitteena on myös lähiruokatuotannon arvoketjujen tunnistaminen ja voitonjakoa tasaavien toimintatapojen tukeminen, ja tulevien kehittämiskohteiden määritys.

— Hanketoiminnassa tuetaan uutta ja olemassa olevaa pk-yritystoimintaa elintarvike- ja luonnontuotealalla, ja mahdollistaa ilmasto- ja resurssiviisaiden tuotantoprosessien, sekä tuotteiden ja palvelujen kehittämisen. Hanke nostaa luonnontuotealan ja elintarviketuotannon brändiä ja näkyvyyttä Lapissa, ja lisää elintarvikealan ja luonnontuotealan osaamista, sekä alojen koulutuksen houkuttavuutta. Hanke tähtää paikallisen ja alueellisen elinkeinorakenteen monipuolistamiseen ja entistä kestävämpään toimintaan elintarvike- ja luonnontuotealalla, avaa hankkeen verkostoyhteistyötä Muonion projektipäällikkö Rauni Korva-Hyötylä.

Kestävää kasvua paikallisista raaka-aineista – Lappia Living Labs -hanke toteutetaan 1.8.2024 – 28.2.2026. Hanketta rahoittaa Lapin liitto Oikeudenmukaisen siirtymän (JTF) rahastosta.

Lisätietoja

Anna-Riikka Lavia
projektipäällikkö
puh. + 358 40 152 4043
anna-riikka.lavia(at)lappia.fi

Rauni Korva-Hyötylä
projektipäällikkö, Muonio
puh.+358 40 185 6425
rauni.korva-hyotyla(at)lappia.fi

Kirjoittaja