TILMA – Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla -tiedonvälityshanke edisti vahvalla viestinnällä maaseudun toimijoiden tiedonsaantia

Uutinen

TILMA – Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla -tiedonvälityshankkeen ydintehtävä oli jakaa tietoa Lapin maaseudun elinvoimaisuuden edistämiseksi. Lappian Louen toimipaikan Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksen koordinoiman hankkeen tavoitteena oli edistää maatilayritysten toiminnan kehittämistä, lähiruoan käytön lisäämistä, ajantasaisen maatalouspolitiikan tiedon levittämistä ja maaseudun toimijoiden yhteistyön lisääminen.

— Hankkeen keskiössä oli tavoittaa maatilayrittäjinä toimivat, yrittäjiksi aikovat ja myös alaa opiskelevat ja tukea heitä viestinnän keinoin. Tavoitteena oli edistää tasapuolista tiedonvälitystä ajankohtaisista maatilayrittäjiä ja muita maaseudun toimijoita koskevista asioista niin digitaalisesti kuin myös kasvokkain. Viestinnän sisällöissä välitimme ajankohtaista tietoa maatilayrittäjyydestä, maatalouspolitiikasta ja lähiruoan tuottamisesta. Tätä teimme yhteistyössä muiden alan toimijoiden, hankkeiden, oppilaitosten ja neuvontaorganisaatioiden kanssa. Keinoina käytettiin kaikkia viestintävälineitä ja -kanavia, tapahtumia ja kampanjoita, kertoo projektipäällikkö Irja Palo.

TILMA-hankkeelle luotiin omat nettisivut, www.tiedostatekoihin.fi sekä omat Facebook- ja Instagram-tilit. Hankkeessa toteutettiin laaja-alaista artikkeleiden julkaisua sekä hankkeen omissa kanavissa että digi- ja painetuissa medioissa, muun muassa sanomalehdissä.

Julkaistun materiaalin (sis. verkkojulkaisut) toteutunut lukumäärä oli yhteensä 143 sosiaalisen median ja nettisivujen julkaisua, kun tavoitteena oli 30 julkaisua. Julkaisut liittyivät maatalouspolitiikan tiedonvälittämiseen, maatilayrittäjien tärkeyden esiin nostamiseen ja lähiruoan merkityksen korostamiseen ja lähiruoan tuottamisen keinojen kehittämiseen. Hankkeen määrälliset tavoitteet saavutettiin ja jopa ylitettiin. Myös tuettujen infotilaisuuksien määrä 26 ylitti tuplasti asetetun tavoitteen.

Hankkeella ja hanketoimijoilla oli vahva tuki monialaiselta ohjausryhmältä, jossa oli edustus Luonnonvarakeskuksesta, Suomen Metsäkeskuksesta, ProAgria Lapin tuotantovaliokunnasta, Lapin ammattikorkeakoulusta Ammattiopisto Lappiasta ja rahoittajan edustaja Lapin ELY-keskuksesta.

— Tilma-hankkeen toteutus ja toimijat saivat positiivista palautetta ohjausryhmältä monipuolisen tiedon välityksestä ja sen aktiivisesta toteutuksesta. Erityisesti korostettiin tarinoiden merkitystä projektin tavoitteidensa saavuttamisessa. Lisäksi mainittiin verkostoitumisen ja tapahtumiin osallistumisen positiivinen vaikutus. Huomio kiinnitettiin myös hankekuvien ja materiaalin jakamiseen Maaseutuverkosto.fi -sivustolla. Yhteenvetona todettiin, että hanke eteni hyvin. Tavoitteet saavutettiin ja hankkeen positiivinen vaikutus sekä osallistujien että alueen kehityksen kannalta oli huomattava, summaa projektipäällikkö Palo hankkeen loppuraportin arviot.

TILMA – Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla -tiedonvälityshanke rahoitettiin Lapin ELY-keskuksen kautta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Kokonaisrahoitus hankkeelle oli 136 576 euroa. Hanke sai vuoden 2023 lopusta jatkoaikaa 30.4.2024 saakka. Hankkeen toteutuksesta vastasivat projektipäälliköt Heidi Hannula, Laura Kuismanen ja Irja Palo.

Lisätietoja

Anne Tryyki
osaamispalvelujohtaja
Osaamis- ja työelämäpalvelut
puh.+358 50 461 1227
anne.tryyki(at)lappia.fi

Satu-Maria Salmi
kehittämispäällikkö
Hankekoordinointi
satu-maria.salmi(at)lappia.fi
puh. +358 400 908 428

EU-lippu ja teksti Maaseuturahasto

Kirjoittaja