Opiskelijavaihto Japaniin avasi Marko Lahdelle ovet uuteen kulttuuriin ja ammatilliseen kasvuun – ”Once in a lifetime -kokemus”

Uutinen

Lappian toisen vuoden lähihoitajaopiskelija Marko Lahti vietti kolme viikkoa Japanin Kuriyamassa tutustuen paikalliseen hoivatyöhön ja kulttuuriin, joka yllätti sekä samankaltaisuuksillaan että eroillaan. Erasmus+-rahoituksella toteutettu vaihto järjestyi yllättäen, kun Lappian sosiaali- ja terveysalan opettaja Sini Westerling otti Lahteen yhteyttä keväällä 2024 ja tiedusteli, kiinnostaisiko tätä vaihtojakso Japanissa kahden Kainuun ammattiopistossa opiskelevan opiskelijan kanssa.

– Ilmoitin Sinille, että totta kai kiinnostaa. En ollut aikaisemmin matkustanut Euroopan ulkopuolelle. Aloin heti valmistautumaan matkalle opettelemalla japanin kieltä Duolingo-sovelluksella, Lahti kertaa.

Kulttuurielämyksiä ja syväluotaus japanilaiseen sosiaali- ja terveysalan koulutukseen

Vaihtojakso suuntautui Hokkaidon teknilliseen hoiva- ja hyvinvointioppilaitokseen 24.8.–12.9.2024, jonka aikana vaihto-opiskelijat tutustuivat monipuolisesti japanilaiseen sosiaali- ja terveysalan koulutukseen sekä kulttuuriin. Päivät täyttyivät vierailuista hoivapalveluyksikköihin, minkä lisäksi suomalaiset vaihto-opiskelijat osallistuivat muun muassa Kuriyaman kaupungin pormestarin järjestämälle illalliselle sekä koulun Open Campus -festivaaleille. Vapaa-ajallaan vaihto-opiskelijat hyppäsivät polkupyörän selkään ja tutustuivat Kuriyaman kaupunkiin ja sen ruokakulttuuriin.

Japanilainen ruokakulttuuri teki Lahteen suuren vaikutuksen. - Aluksi ajattelin, että syömme pelkkää nuudelia ja sushia, mutta tarjolla oli paljon muutakin. Japanilainen ruoka perustuu tuoreisiin raaka-aineisiin ja hienovaraisiin makuihin. Kuva: Marko Lahti
Japanilainen ruokakulttuuri teki Lahteen vaikutuksen.
– Ennen vaihtoa ajattelin, että syömme pelkkää nuudelia ja sushia, mutta tarjolla oli paljon muutakin. Japanilainen ruoka perustuu tuoreisiin raaka-aineisiin ja hienovaraisiin makuihin. Kuva: Marko Lahti
Shikisai No Oka -kukkatarhassa vierailu oli Lahdelle ikimuistoinen kokemus. Kuva: Marko Lahti
Shikisai No Oka -kukkatarhassa vierailu oli Lahdelle ikimuistoinen kokemus. Kuva: Marko Lahti
Biei Shirogane (engl. Blue pond) on yksi Hokkaidon suosituimmista nähtävyyksistä hohtavan sinisen vetensä ansiosta. Kuva: Marko Lahti
Biei Shirogane (engl. Blue pond) on yksi Hokkaidon suosituimmista nähtävyyksistä hohtavan sinisen vetensä ansiosta. Kuva: Marko Lahti

Japanin ja Suomen väliset kulttuurierot tulivat esiin arkipäiväisissä tilanteissa. Sisätiloihin mentäessä oli riisuttava ulkokengät ja vaihdettava tilalle sisäkengät. Haastavinta vaihdossa oli Lahden mukaan kielimuuri, vaikkei se loppujen lopuksi tuntunut ylitsepääsemättömältä.

– Ruokakaupassa pakettien kyljissä ei ollut juurikaan tietoa englanniksi. Onneksi saimme apua paikallisilta ihmisiltä sekä puhelimen käännösohjelmistoista.

Vaihdosta vahvistusta uravalinnalle

Vaihtojakso antoi lähihoitajaksi valmistuvalle Lahdelle uusia näkökulmia hoitotyöhön sekä vahvistusta omaan ammatti-identiteettiin. Ajatus siitä, että hoitotyössä on pohjimmiltaan kyse inhimillisyydestä ja toisen ihmisen kohtaamisesta, kirkastui entisestään vaihdon aikana.

– Vaihdon aikana yllätyin siitä, että kuten Suomessa, myös Japanissa väestö vanhenee ja valtion rahoitus sosiaali- ja terveysalalle pienenee. Vaikka resursseja on vähän, inhimillisyys säilyy. Se vahvisti tunnettani siitä, että olen oikealla alalla.

Yhteisen kielen puutteesta huolimatta japanilaiset ja suomalaiset viihtyivät yhdessä erinomaisesti. Vasemmalta takana: Marko, Juho ja Hide. Edessä vasemmalta: Lauri, Aira ja Fuka.
Yhteisen kielen puutteesta huolimatta japanilaiset ja suomalaiset viihtyivät yhdessä erinomaisesti.

Lahden mukaan vaihtoon lähteminen vaatii avointa mieltä ja hetkessä elämistä. Ennen kaikkea vaihtokokemus antaa lähtijälle paljon, sillä vaihdossa tutustuu uusiin kulttuureihin ja ihmisiin, joihin on vaivatonta pitää sosiaalisen median kautta yhteyttä myös jälkikäteen.

– Suosittelen ehdottomasti vaihtoon lähtemistä. Toisella puolella maailmaa ollessa ymmärtää maailman pienuuden ja tuntee olevansa osa isompaa kokonaisuutta. Vaihtojakso Japanissa on once in a lifetime -kokemus, joka on itse koettava, Lahti alleviivaa.

Paikallissanomalehti Hokkaido Newsin toimittaja saapui Kuriyaman kaupungin pormestarin ja suomalaisten vaihto-opiskelijoiden tapaamiseen ja haastatteli heitä. Lehtileike säilyy matkamuistona tapahtuneesta. Kuva: Marko Lahti
Paikallissanomalehti Hokkaido Newsin toimittaja saapui Kuriyaman kaupungin pormestarin ja suomalaisten vaihto-opiskelijoiden tapaamiseen ja haastatteli heitä. Lehtileike säilyy matkamuistona tapahtuneesta. Kuva: Marko Lahti

Pyöreä logo, jossa keskellä sinivihreä OPH:n tunnus ja ympärillä teksti Opetushallitus rahoittaa hanketta

Kirjoittaja

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Ota yhteyttä

Tyystälä Marja-Liisa

Kv-koordinaattori
puh.+358407171583
Osaamis- ja työelämäpalvelut
Kemi, Meripuistokatu 21