Lapin avomaan tuotannon kehittäminen

01.11.2024 - 31.10.2027

Tavoitteet

Lapin maatalous on vahvasti nautakarjatalouteen ja nurmituotantoon perustuvaa, ja avomaan puutarhatuotantoa on vähän. Avomaan puutarhatuotantoa aktivoivia toimenpiteitä tehtiin kehittämishankkeen muodossa edellisen kerran 2000-luvun alussa vuosina 1998–2002, jolloin toimenpiteillä oli selkeä piristävä vaikutus avomaan puutarhatuotantoon. Lapin avomaan tuottajien keski-ikä on korkea ja heitä on vähän, minkä vuoksi uusien yrittäjien aktivoiminen avomaan puutarhatuotantoon on tärkeää. Lisäksi jatkojalostuksella on mahdollista saada lisäarvoa tuotteelle ja siten lisätä avomaan tuotannon kannattavuutta.

Lapin avomaan tuotannon kehittäminen -hankkeessa tutkimuslaitoksen, koulutusorganisaation, alkutuottajien, keittiöiden ja jatkojalostajien välillä tehdään verkostomaisesti yhteistyötä uusien yrittäjien aktivoimiseksi. Eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä on mahdollista vaikuttaa niin, että Lappiin saadaan uusia avomaan puutarhatuottajia tuottamaan niitä puutarhatuotteita, joita alueen ravintolat ja kuluttajat ovat halukkaita ostamaan. Uusien viljelijöiden aktivoimisessa avainasemassa ovat Ammattiopisto Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus Louella, Luonnonvarakeskuksen alkutuotannon asiantuntijat sekä hankkeen yhteistyökumppanit omien verkostojensa kautta. Hankkeen tuloksena maakunnan avomaan puutarhatuotantoa on aktivoitu, avomaan tuotannon mahdollisuuksista on tiedotettu ja lappilaisiin ravintoloihin on saatu monipuolisempaa lähiruokavalikoimaa.

Työpaketit:

TP1: Tunnistetaan tuotteet, joita alueella voidaan viljellä ja jalostaa paikallisten keittiöiden tarpeisiin. Alkutuotannon monipuolistaminen. (Päävastuussa Luke)
TP2: Tavoitetaan halukkaat viljelijät ja järjestetään kokeiluihin liittyvät koulutukset. (Päävastuussa Ammattiopisto Lappia)
TP3: Tavoitetaan jatkojalostajat, järjestetään jalostuskoulutusta ja avustetaan jalostuskokeiluihin lähtevien tahojen ohjausta hankkeen ulkopuolisiin tuotanto- ja investointiavustuksiin. (Päävastuussa Ammattiopisto Lappia)
TP4: Arvioidaan tuotannon sopivuutta keittiöiden tuotantoon sekä tehdään tarvittaessa muutoksia tuotannon reseptiikkaan. (Päävastuussa Sodankylän kunta)
TP5: Tehdään esitys konkreettisista pysyvistä toimintamalleista hankkeessa syntyneiden käytänteiden juurruttamisesta hankkeen jälkeen. (Päävastuussa Sodankylän kunta)
TP6: Viestitään aktiivisesti hankkeen tuloksista ja toimintamalleista keskeisille sidosryhmille. (Päävastuussa Luke)

Toteuttajat

  • Luonnonvarakeskus
  • Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia
  • Sodankylän kunta

Hankkeen rahoitus

Euroopan maaseuturahastolta saatavan tuen määrä koko hankkeelle on 318 087 €, josta Ammattiopisto Lappian osuus on 101 807 €.

Lisätietoja

Osmo Häkkinen
opettaja, puutarha-ala
+358 40 480 8282
osmo.hakkinen(at)lappia.fi

Satu-Maria Salmi
kehittämispäällikkö
+358 40 090 8428
satu-maria.salmi(at)lappia.fi