Oppisopimusopiskelija Piia Rautio Erasmus-vaihdossa Kanadassa

Uutinen

Lappian sosiaali- ja terveysalalla viime syksynä oppisopimusopiskelijana lähihoitajan opinnot aloittanut Piia Rautio käänsi uuden lehden työurallaan. Urataustana hänellä on luokanopettajan työ vuodesta 2004.

– Ennen opeopintoja opiskelin vuoden terveydenhuolto-oppilaitoksessa. Pidin vanhustyöstä ja hoitoalan tehtävistä. Aina välillä mietin, minkälaisissa työtehtävissä olisin, jos olisin jatkanut opintoja, Piia kertoo taustaa alanvaihdolleen.

Piia Rautio kertoo, että lähihoitajaopinnot oppisopimuskoulutuksena on ollut hänelle sopiva opiskelumuoto. Työskentelen kotihoidon tiimissä, jossa on hyvä työn imu ja semmoinen ”Kaikki hoituu” -mentaliteetti. Opettajat osaavat tuoda hyvin esiin kokemuksensa kentältä ja kaikki opiskeltavat sisällöt ovat olleet siirrettävissä työtehtäviin.

Kansainvälisen vaihdon mahdollisuus kiinnosti heti opintojen alussa

Opettajamme Heikki Alatalo, joka on myös alamme kv-vastaava, esitteli ensimmäisen opintojakson alussa kv-tarjonnan hyvin innostavasti. Itselle oppia saavana osapuolena erityisesti kielitaidon kehittyminen, kanadalaiseen hoiva-alan työnkuvaan tutustuminen ja mahdollisuus tutustua kohdemaan kulttuuriin kiinnosti.

– Nimenomaan Kanadan vaihtojakso kiinnosti. Kanadan vaihto Finlandia Villagen hoivayksikössä tarjoaisi mahdollisuuden tavata Suomesta kotoisin olevia ikäihmisiä ja kuulla heidän kokemuksiaan siirtolaisuudesta ja toisen polven suomalaisuudesta. Suomalaisia opiskelijoita pyritään saamaan Kanadaan harjoittelujaksoille, jotta asukkaat saisivat viestiä ehkäpä äidinkielellään ja kokea yhteyttä suomalaiseen kulttuuriin. Arvelin, että omasta Suomen kielen taidostani olisi hyötyä hoitotoimenpiteiden yhteydessä, kertoo Piia Rautio miksi valitsi Kanadan vaihtokohteekseen.

Valmistautuminen vaihtojaksolle sujui jouhevasti

Esihenkilöni Heidi Partanen Laphan Ylitornion Järvikylien tiimissä suhtautui vaihtojaksoon kannustavasti ja vapaa työstä järjestyi. Samoin Lappian oppisopimuspalveluissa Maija Hakala muokkasi oppisopimussopimukseeni keskeytyksen, jotta vaihtojakso voitaisiin hoitaa Erasmus-hankkeen kautta.

– Vaihdon lähestyessä kv-vastaava Heikki ja kv-koordinaattori Marja-Liisa Tyystälä auttoivat lähtövalmisteluissa. Valmistautumiseen kuuluu myös verkkovalmennuksia koko lähtevälle ryhmälle. Kävimme läpi käytännön järjestelyjä Luksiasta lähtevän vaihto-opiskelijan ja saattajaopettajan kanssa. Erasmus-vaihdon rahallinen tuki mahdollisti vaihdon taloudellisesti. Saattajaopettajat olivat tukena lentomatkoilla, sekä apuna vaihdon alussa ja viimeisen viikon arviointikeskusteluissa. Näiden järjestelyjen turvin kuka vain tohtii lähteä reissuun, rohkaisee Piia vaihtojaksoa pohtivia.

Verkkokursseja lähihoitajan opintoihin Kanadassa työskentelyyn

Finlandia Village edellytti ennen työskentelyn aloittamista orientoivien/perehdyttävien opintojen suorittamista. Verkkokursseja, jotka käsittelivät hoitajan toimenkuvaan, työsuojeluun ja lainsäädäntöön liittyviä tehtäviä Kanadan Ontarion alueella.

Finlandia Villagessa on pitkät perinteet vaihto-opiskelijoiden vastaanottamisesta. Vaihto-opiskelija saa yleensä itselleen ohjaavan, practical nurse -nimikkeellä toimivan hoitajan, jonka kanssa työvuorot lähtevät sujuvasti käyntiin.

Lähihoitajan toimea vastaavan practical nurse –hoitajan tehtäviin kuului lääkkeiden jako ja osa hoidollisista toimenpiteistä, kuten haavanhoito. Hoiva-avustajat huolehtivat asiakkaiden siirroista, hygienian hoidosta ja ruokailuissa avustamisessa.

Hoivakodin osastojen Kuusen ja Koivun sisäpihalla asukkailla mahdollisuus grillata ja tulistella läheisten kanssa.

Parasta oli tutustua uusiin ihmisiin, sekä työssä että vapaa-ajalla

Oli voimauttavaa huomata, että avoimen asenteen avulla selvisin töissä melko haastavistakin tilanteista englannin kielellä. Työkieleen kuului hoito-/hoivasanaston lisäksi jonkin verran kirjainlyhennetermistöä.

Matkustamisen sujuvuus, kiitos tuettujen järjestelyjen, lukeutuu ehdottomasti parasta-listaan.

Haastavaa näin perheelliselle ihmisille oli koti-ikävä. Vaikka tiesin, että kotona pärjätään ja apukäsiä oli arjenpyörityksessä apuna, tuntui etäisyys Atlantin väliin jäädessä ajoittain kovalta.

Suosittelen vaihtoa ehdottomasti!

Kielitaidon vahvistaminen ja erilaisiin toimintaympäristöihin tutustuminen monipuolistaa omaa osaamista ja avartaa maailmankuvaa. Vaihtojakso kasvattaa sekä ammatillisesti, että yksilötasolla.

– Oma vaihtojaksoni kesti kuusi viikkoa. Se oli riittävä aika saada melko kattava kuva työnkuvasta kohteessa. Oli opettavaista huomata oma kehitys harjoittelujakson aikana. Vaihtojakso Finlandia Villagessa antoi uusia näkökulmia myös työhöni kotimaassa ja lisäsi oman ammatin arvostusta entisestään. Toivottavasti muutkin työnantajat kannustaisivat vaihto-opiskelusta kiinnostuneita oppisopimusopiskelijoita käymään harjoittelussa kotimaan rajojen ulkopuolellakin, summaa Piia Rautio kv-vaihdon hyötyjä itselleen.

Erasmus+ -rahoitus mahdollistaa opiskelijoiden ja henkilöstön liikkuvuusjaksot

Euroopan komissio on linjannut, että kansainvälistä liikkuvuutta pitäisi lisätä. Rahoitusmäärät ammatillisen koulutuksen liikkuvuusjaksoille tulevat kasvamaan.

– Kanada-verkoston toimijoiden kanssa haetaan vuosittain uusia vastaanottavia organisaatioita Kanadasta. Verkostona lähetetään ja valmennetaan opiskelijoita ja asiantuntijoita vaihtojaksoille. Lappia on toiminut Kanada-verkostossa kohta 20 vuotta, jona aikana verkosto on kasvanut ja laajentunut, kertoo Lappian kv-koordinaattori Marja-Liisa Tyystälä.

Lappiasta on lähdetty tänä syksynä Kanadaan vaihtojaksoille sosiaali- ja terveysalan lisäksi myös media-alalta sekä ajoneuvoalalta.

Ota yhteyttä

Tyystälä Marja-Liisa

Kv-koordinaattori
puh.+358407171583
Osaamis- ja työelämäpalvelut
Kemi, Meripuistokatu 21