Avomaan viljelyä kehitetään Lapissa – Lappia kouluttaa viljelijöitä ja jatkojalostajia

Uutinen

Lapin maatalous on vahvasti nautakarjatalouteen ja nurmituotantoon perustuvaa, ja avomaan tuottajien keski-ikä on korkea. Avomaan puutarhatuotantoa aktivoivia toimenpiteitä tehtiin edellisen kerran 2000-luvun alussa, jolloin toimenpiteillä oli piristävä vaikutus. Nyt avomaan puutarhatuotantoa aktivoidaan uudelleen Luonnonvarakeskuksen, Sodankylän kunnan ja Ammattiopisto Lappian voimin uudessa Lapin avomaan tuotannon kehittäminen -hankkeessa.

Pohjoisen viljelyn vahvuudet esiin

Avomaan tuotannolla tarkoitetaan vihannesten, juuresten ja marjojen viljelyä ulkona luonnonoloissa myyntituotantoa varten. Lappian puutarha-alan opettaja Osmo Häkkisen mukaan Lapin avomaan puutarhatuotanto on vähäistä sen potentiaaliin nähden.

– Pohjoisessa tapahtuvan viljelyn vahvuudeksi on Luonnonvarakeskuksen viljelykokeissa havaittu muita alueita vähäisempi tarve torjunta-aineiden käytölle, mikä antaa paremmat mahdollisuudet muun muassa luomutuotantoon. Kasvukauden aikana vallitseva ympärivuorokautinen valo edistää kasvien yhteytystoimintaa, mikä parantaa kasvisten makuominaisuuksia. Myös lähiruoan arvostus on selkeässä nousussa, Häkkinen listaa.

Monipuolista koulutusta viljelijöille ja jatkojalostajille

Hankkeen toimijat keräävät ja analysoivat tietoa alueen potentiaalisista viljelykasveista muun muassa tutkimustiedon, viljelijäverkoston, REKO (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) -toiminnan, keskuskeittiöiden ja käytännön viljelykokeiden avulla. Viljeltävät lajikkeet valitaan keskuskeittiöiden ammattilaisten tarpeiden pohjalta. Lappia tarjoaa viljelykokeiluihin lähteville viljelijöille lyhytkursseja, webinaareja, vierailuja ja neuvontaa kunkin viljelijän valitsemien kasvilajien viljelyyn.

– Koulutus kattaa koko tuotantoketjun aina kylvöstä lautaselle asti. Toimenpiteet toteutetaan kolmena kasvukautena, ja Lappian puutarha-alan opiskelijat osallistuvat Louen maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa tapahtuvien koeviljelmien perustamiseen, Häkkinen kertoo.

Lappia järjestää koulutusta myös luonnontuotteiden jatkojalostajille, hyödyntäen elintarvike- ja luonnontuotealojen osaamistaan. Lisäksi koulutuksissa tehdään tuotekehityskokeiluja ja hyödynnetään Kestävää kasvua paikallisista raaka-aineista – Lappia Living Labs -hankkeessa jatkojalostusta varten hankittavia laitteita.

Euroopan unionin osarahoittama Lapin avomaan tuotannon kehittäminen -hanke toteutetaan ajalla 01.11.2024–31.10.2027. Sen kokonaisbudjetti on 318 087 €, josta Ammattiopisto Lappian osuus on 101 807 €. Hankkeen päätoteuttajana on Luonnonvarakeskus ja osatoteuttajina Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia sekä Sodankylän kunta.

Logopalkki, jossa EU:n, Luken, Lappian ja Sodankylän kunnan logot

Ota yhteyttä

Häkkinen Osmo

Lehtori
puh.+358404808282
Puutarha-ala
Loue, Kätkävaarantie 69

Saariniemi Jarmo

Toimipaikkapäällikkö
puh.+358400337169
Maatalousala, metsäala, puutarha-ala, eläintenhoitoala
Loue, Kätkävaarantie 69