Lappia kehittää Perämeren kalataloutta – lähikalasta uusia tuotteita markkinoille

Uutinen

Perämeren rannikolla on tunnistettu tarve lisätä lähikalan jatkojalostusta ja tukea alueen kalastajien elinkeinon ympärivuotisuutta. Ammattiopisto Lappian kalatalousalan opettaja Esa Rastaan mukaan useilla kalastajilla ei ole tällä hetkellä tilaa, jossa voisi harjoittaa tuotekehitystä ja testausta.

– Kalastajien kanssa käydyissä keskusteluissa on käynyt ilmi, että he tarvitsevat tiloja, laitteita ja osaamista toiminnan kehittämiseksi, hän taustoittaa.

Nyt tilanne on muuttumassa, sillä tammikuussa käynnistyneen Ukkomaiva – Lähikalat, kalatalous ja kalatuotteet tutuksi -hankkeen myötä kalanjalostajat ja ammattikalastajat pääsevät kehittämään alueen kalataloutta monipuolisesti yhdessä Lappian kalatalousalan asiantuntijoiden kanssa.

Työpajoja ja tuotekehitystä Perämeren kaloista

Kaksivuotisen projektin aikana Lappian kalatalousala järjestää muun muassa kalatuotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen liittyviä työpajoja. Lisäksi se koemarkkinoi uusia kalatuotteita myyntitapahtumissa yhdessä projektiin osallistuvien yhteistyökalastajien kanssa sekä testaa kalan säilyvyyttä edistäviä menetelmiä pakastuskontin avulla. Yhteistyökalastajat saavat käyttöönsä Kemissä sijaitsevan Lappian kalatalousalan elintarviketilan tuotekehitystä varten.

Ukkomaiva-hankkeen projektipäällikkönä toimiva Rastas tähdentää, että projektin tavoitteena on hyödyntää erityisesti Perämeren vähempiarvoisia kalalajeja.

– Jalostamme muun muassa lahnaa, särkeä, säyneä, maivaa ja seipiä erilaisin menetelmin, kuten savustamalla, marinoimalla ja valmistamalla kalamassaa, hän kertoo.

Hankkeen nimi Ukkomaiva juontaa juurensa usein rehuksi päätyvästä urosmaivasta, jota alueen troolarit saavat sivutuotteena ympäri vuoden. Urosmaiva on potentiaalinen kalalaji, jota hankkeessa voitaisiin hyödyntää uusilla tavoilla.

Lisää näkyvyyttä lähikalalle

Lopputuloksena lähikalan tunnettuus ja saatavuus lisääntyvät, uusia tuotteita lanseerataan markkinoille ja kalastajien osaaminen kalan jalostuksessa sekä säilytyksessä kasvaa. Projektin myötä myös paikallinen elinkeinorakenne monipuolistuu ja oppilaitoksen sekä kalastajien yhteistyö tiivistyy.

Hankkeen yhteistyökalastaja ja ohjausryhmän jäsen Lauri Halonen toivoo, että projektin myötä lähikalastus saisi lisää näkyvyyttä, kalan myyntimahdollisuudet paranisivat ja kiinnostus alaa kohtaan kasvaisi.

– Odotan projektin aikana oppivani, miten vähempiarvoista kalaa voidaan hyödyntää tehokkaammin ja kuinka pakastettua kalaa käsitellään, jotta siitä saadaan laadukas jaloste. Pakastaminen on kalastajien keskuudessa vielä alihyödynnetty menetelmä, joten hankkeen myötä pakastusmahdollisuudet kehittyvät.

Myös Lappialle alan kehittämistyö on tärkeää.

– Alueen kalatalouden kehittäminen on Lappialle alan kouluttajana tärkeää, koska tunnistamme alan merkityksen muun muassa huoltovarmuuden näkökulmasta sekä roolimme ainoana pohjoisen Suomen kala-alan kouluttajana, Lappian osaamispalvelujohtaja Tuomo Palokangas painottaa.

Euroopan unionin osarahoittama UKKOMAIVA – Lähikalat, kalatalous ja kalatuotteet tutuksi -kehittämishanke on käynnissä 1.1.2025–31.12.2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 97 222,20 €, josta EU-tuen osuus on 77 756,54 €. Hanketta toteuttaa Ammattiopisto Lappia.

Ukkomaiva logopalkki

Sinua mahdollisesti kiinnostavat koulutukset

  • Kalatalouden perustutkinto

    Paikkakunta:
    Kemi
    Hakutavat:
    Yhteishaku
    Jatkuva haku
    Oppisopimuspalveluiden kautta

Ota yhteyttä

Rastas Esa

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358408381965
Kalatalousala
Kemi, Tietokatu 2

Lepistö Petteri

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358504018776
Kalatalousala
Kemi, Tietokatu 2

Palokangas Tuomo

Osaamispalvelujohtaja
puh.+358503598406
Kehittämispalvelut
Tornio, Urheilukatu 6

Salmi Satu-Maria

Kehittämispäällikkö
puh.+358400908428
Hankepalvelut
Tornio, Urheilukatu 6