Rajalla-kauppakeskus täyttyi keskiviikkona 2.10.2024 korjaamisesta, kunnostamisesta ja kierrättämisestä kiinnostuneista kävijöistä, kun Euroopan unionin osarahoittama LapinKierto – Kiertotalousosaaminen Lapin yritysrajapinnassa -hanke järjesti EkoaTekoa – Korjaa, kunnosta ja käytä uudelleen -tapahtuman yhteistyössä kauppakeskuksen kanssa.
Lappian tieto- ja viestintätekniikka-alan opiskelijat saapuivat tapahtumaan yhdessä opettajiensa Teppo Aallon ja Jonne Miettusen kanssa ja kertoivat muun muassa älypuhelinten kunnostuksesta. Kiertotaloushankkeen myötä alan oppimisympäristössä, palvelupiste Kyberkeskuksessa, on aloitettu älypuhelinten korjaus ja akkujen vaihto.
– Hankkeen myötä tietoisuus kiertotaloudesta on lisääntynyt. Kännyköitä lojuu valtavat määrät kotitalouksissa, ja jos ne kaikki laitettaisiin riviin, riittäisivät ne kaksi kertaa maapallon ympäri, Aalto totesi tapahtumassa.
Lappian tekstiili- ja muotialan opiskelijat toivat tapahtumassa esille vaatteiden huollon tärkeyttä parsimalla muun muassa villasukkia, korjaamalla pieniä reikiä Vaatelaastarilla sekä vinkkaamalla erilaisista korjaustyyleistä. Alan opettaja Sirkka Juntunen muistutti tapahtumavieraita, ettei vaatetta tarvitse aina pestä, vaan myös tahranpoisto tai tuuletus voivat olla riittäviä toimenpiteitä.
Lappian luonnonvara-ala piti informatiivisen tietoiskun kompostoinnista, ja lisäkysymyksiin vastasivat ILIMA-hankkeen esittelypisteellä asiantuntija Taina Stark sekä Jätehuolto Jäkälän tiedottaja Satu Keski-Antila. Lapin ammattikorkeakoulun asiantuntijat Sirpa Kokko LapinKierto-hankkeesta sekä Johanna Aarnio-Keinänen ARTEKI-hankkeesta pitivät tapahtumassa kiertotalouteen liittyviä tietoiskuja ja esittelivät hankkeita, minkä lisäksi korkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat toteuttivat lapsiperheille suunnatun lelusairaalan.
Tapahtuman kävijäpalautteen mukaan myös suutarin palvelut herättivät suurta kiinnostusta. Suutari Sanna Post piti lavalla työnäytöksen kenkien huollosta. Alueen yrityksistä mukana olivat lisäksi sähköpyöriin erikoistunut Electrobike sekä elektroniikkalaitteiden huolto- ja korjauspalveluita tuottava Audiopaja. Livemusiikista vastasivat muusikot Jukka ja Julia Lamminen, ja tilaisuuden juonsi esiintyjä Emma Jäntti.
LapinKIERTO-hankkeen asiantuntija Päivi Korttilallin mukaan tapahtuman tavoitteena oli madaltaa kynnystä korjaamiseen ja kunnostamiseen sekä lisätä tietoutta kestävämmästä arjesta.
– Tapahtuman tarkoituksena oli näyttää, kuinka pienilläkin teoilla on vaikutusta omaan sekä alueen hyvinvointiin. Korjaaminen on tärkeä osa kestävää toimintaa ja kiertotaloutta. Kun tuote korjataan ja sen käyttöä jatketaan, säästetään luonnonvaroja ja energiaa, jotka kuluisivat uuden valmistuksessa.
LapinKierto-hankkeen tavoitteena on edistää Lapissa toimivien pk-yritysten kasvua, kehittymistä, osaamista ja verkostoitumista vihreään siirtymään ja kiertotalouteen liittyen. Hanketta toteuttavat Lapin ammattikorkeakoulu Oy, Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU sekä Lapin yliopisto, ja sen kokonaisbudjetti on 752 990 €, josta EU-tuen määrä on 602 391 €.