Ammattiopisto Lappiassa on alkanut vuoden 2024 alussa Oppimisen tuen kehittäminen -hanke, jolle Opetushallitus on myöntänyt rahoitusta yhteensä 123 300 euroa. Hankkeen tavoitteena on kehittää opiskelijoiden ohjaus- ja tukitarpeiden systemaattista tunnistamista sekä varmistaa oikea-aikaisten ja -laajuisten pedagogisten tukitoimien toteutuminen opintojen keskeytysten vähentämiseksi.
– Opintojen keskeyttäminen on ammatillisessa koulutuksessa valtakunnallisesti aivan liian yleistä, ja asiaan vaikuttavat tekijät ovat moninaisia. Hankkeen toimenpiteillä pyrimme pureutumaan syihin, joihin meillä oppilaitoksena on mahdollisuus vaikuttaa, Lappian osaamispalvelujohtaja Tuomo Palokangas toteaa.
Yksilölliset tarpeet huomioon
Tavoitteiden saavuttamiseksi hankkeessa suunnitellaan ja pilotoidaan ammatillisten tukipajojen toimintaa sekä työelämässä oppimisen tukitoimia, lisätään opetus- ja ohjaushenkilöstön erityisen tuen osaamista koulutus- ja kehittämistuokioiden avulla sekä jaetaan hyviä käytänteitä muiden Lapin alueen oppilaitosten kanssa. Tällä hetkellä Lappiassa on pajatyyppistä toimintaa vain muutamalla alalla.
– Pilotoimme vuoden 2024 aikana kone- ja tuotantotekniikan alalla pajatoiminnan uutta mallia, joka reagoi alan sisältöihin joustavammin ja opiskelijan yksilölliset tarpeen huomioon ottaen. Pienemmissä ryhmissä on mahdollista saada enemmän tukea käytännön opiskeluun, koordinaattori Susanna Malin kertoo.
Tuen nopea järjestyminen kaikkien etuna
Tiedonsiirron tehostaminen peruskoulun ja ammattiopiston välillä on hankkeessa myös merkittävässä roolissa. Tällä hetkellä tiedonsiirrolle ei Malinin mukaan ole riittävän nopeaa käytäntöä, mikä vaikuttaa tukitoimien suunnittelun ja opintojen henkilökohtaistamisen sujuvuuteen.
– Peruskoulun ja ammattiopiston välinen sujuva tiedonkulku opiskelijan tuen tarpeista on tärkeää, jotta opiskelijan haasteet eivät kasaudu tämän aloittaessa opinnot toisella asteella. On opiskelijan ja koko oppilaitoksen etu, että voimme järjestää tarvittavaa tukea mahdollisimman nopeasti eivätkä opiskelijan opinnot keskeydy, Malin perustelee.
Palokankaan mukaan hanke tukee osaltaan Lapin veto- ja pitovoiman edistämistä sekä valtakunnallista työvoimapulaa korjaavia toimenpiteitä, kun yhä useamman opiskelijan opinnot etenevät suunnitellusti ja he siirtyvät työelämään.