Lappian media-alan opiskelijat edistävät näkövammaisten tiedonsaantia osana opintojaan

Uutinen

Ammattiopisto Lappian media-alan opiskelijat ovat jo seitsemän vuoden ajan lukeneet ja äänittäneet Lapin Kansan artikkeleita näkövammaisten kuunneltaviksi. Toiminta alkoi, kun media-alan opettaja Timo Kuusisto huomasi Lapin Näkövammaiset ry:n lehti-ilmoituksen, jossa etsittiin vapaaehtoisia lukijoita.

– Ajattelin, että tämä olisi opiskelijoillemme oiva harjoitusmenetelmä äänityön opintoihin. Sovimme yhdistyksen toimistosihteeri Tuija Veikanmaan kanssa, että äänitämme 10–15 artikkelia kuukaudessa, ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Vakiintunutta yhteistyötä

Toiminnasta on muodostunut vakiintunut osa äänityön harjoittelua ja Kuusiston toimenkuvaa. Hän saa kuukausittain Veikanmaalta tiedot äänitettävistä Lapin Kansan artikkeleista, jotka hän välittää opiskelijoilleen. Valmiit nauhoitteet tulevat osaksi yhdistyksen kuukausittaista Ääniseita-julkaisua, jonka kokonaiskesto on Veikanmaan mukaan noin 19 tuntia.

– Kuulijoiltamme saadun palautteen perusteella Ääniseita on monipuolinen ja odotettu julkaisu. Yhteistyö Lappian media-alan kanssa on sujunut mallikkaasti ja vaivattomasti, ja jatkamme mielellämme yhteistyötä, Veikanmaa sanoo.

Opettaja Timo Kuusisto nauhoittaa uutisartikkelia.
Opettaja Timo Kuusisto näyttää, kuinka nauhoittaminen tehdään. Oikeanpuoleisella näytöllä on luettava uutisartikkeli, ja vasemmanpuoleisella näytöllä äänen muokkausohjelmisto Adobe Audition.

Hyödyllinen harjoitusmenetelmä

Kuusisto kertoo, että Ääniseita-artikkeleiden lukeminen ja äänittäminen opettaa opiskelijoille selkeää äänenkäyttöä ja äänityön tekniikkaa. Hänen mukaansa opiskelijan on valittava sellainen laitteisto, jolla hän saa aikaan parhaan mahdollisen lopputuloksen. Nauhoitteen viimeistely tehdään Adobe Audition -ohjelmistolla.

Mediamateriaalin tekeminen -tutkinnon osaa opiskeleva Suvisatu Särkikangas on ollut tyytyväinen harjoitukseen.

– Artikkeleiden lukeminen on hyvää harjoitusta selkeästi puhumiselle. Teksteissä voi olla vaikeita nimiä, paikkakuntia tai termejä, joita ei arkikielessä käytä. Ääniseita-nauhoitteiden tekemisestä tulee lisäksi olo, että tekee jotain merkityksellistä.

Särkikangas on hyötynyt Ääniseita-nauhoitteiden tekemisestä osana media-alan opintojaan.

Kuusisto on toiminnasta iloinen, sillä sen myötä monet opiskelijat ovat rohkaistuneet ja kehittäneet omaa luku- ja ilmaisutaitoaan. Osa on innostunut suorittamaan työelämäopintojaan vapaaehtoislukemisella. Monelle oman äänen kuunteleminen nauhoitteelta tuntuu aluksi epämukavalta, mutta kokenut opettaja suhtautuu asiaan hyväksyvästi.

– Media-alalla joutuu väistämättä olemaan kameran ja mikrofonin edessä sekä kuuntelemaan omaa ääntään. Artikkeleita lukiessa ja äänittäessä on hyväksyttävä, että tältä minä kuulostan, ja se on fine.

Sinua mahdollisesti kiinnostavat koulutukset

  • Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, mediapalvelujen toteuttaja

    Paikkakunta:
    Tornio
    Hakutavat:
    Yhteishaku
    Jatkuva haku
    Oppisopimuspalveluiden kautta

Ota yhteyttä

Kuusisto Timo

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358503109269
Media- ja kuvataideala
Tornio, Urheilukatu 6