Lappian rakennusalan opiskelijoilla tärkeä tehtävä Simojoen sähköaseman laajennushankkeessa

Uutinen

Simojoen sähköasema laajentuu mahdollistamaan Meri-Lapin alueella rakennettavien tuulivoimapuistojen liittämisen kantaverkkoon. Ammattiopisto Lappian rakennusalan opiskelijoilla on ollut projektissa tärkeä tehtävä, sillä he valmistivat Simojoen sähköaseman kaapelikanavien kannet laajennuksen urakoitsijan Enersense PN Oy:n toimeksiantona.

Aloite Lappian ja Enersensen väliseen projektiin tuli talonrakentajaksi Lappialla vuosina 2009–2013 opiskelleelta Enersensen työmaapäälliköltä Aleksi Heiskaselta.

– Aleksi kysyi minulta, kiinnostaisiko tällainen. Sanoin, että totta kai. Oma suunnitelmani oli, että tämä olisi aloittavalle ryhmälle oivallinen harjoituskohde. Tulisi paljon toistoja koneiden ja laitteiden käytössä, projektia Lappialla koordinoiva rakennusalan opettaja Veijo Matala kertoo.

Heiskanen on aiemminkin tehnyt yhteistyötä häntä opiskeluvuosinaan opettaneen Matalan sekä Lappian kanssa.

– Opiskeluajoilta ja aikaisemmista kokemuksista tiesin, että Veijolla ja hänen opiskelijoillaan homma onnistuu, Heiskanen toteaa.

Innostavaa ja opettavaa työelämäyhteistyötä

Koulutuspäällikkö Kai Heikkisen alkuvuodesta 2023 allekirjoittama sopimus sisälsi muun muassa ehtoja kaapelikanavien kansien valmistusolosuhteista sekä materiaalien kierrätyksestä. Työssä käytetyn painekyllästetyn puun ylijäämäpalat kerättiin erillisille lavoille asianmukaista kierrätystä varten.

Kansielementeissä käytetty puumateriaali saapui Lappialle toimitusongelmien takia noin puolitoista kuukautta myöhässä, minkä vuoksi projekti saatiin käyntiin aikataulusta poiketen vasta lokakuun alussa. Valmistettavia kansielementtejä oli lähes kaksisataa, ja elementit oli kasattava ruuveilla kannen molemmilta puolilta. Opiskelijat huolehtivat myös kaluston kunnosta ja työpisteen siisteydestä, joten huomioitavia asioita oli Matalan mukaan paljon.

Opiskelija ruuvaa kansielementtien kansia.
Elementit kasattiin ruuveilla kahdelta puolelta, mikä lisäsi työvaiheita.

Projektin aikana opiskelijat työskentelivät kahdessa 2–3 henkilön ryhmässä, joiden kanssa Matala oli sopinut päivätavoitteeksi yhteensä 30 elementtiä. Projektin alkuvaiheessa opiskelijat ehtivät tavoitteeseen juuri ja juuri, mutta toistojen myötä tavoitteen saavuttaminen nopeutui.

Elementtien valmistus on palvellut Matalan kolmen Taitaja-valmennettavan valmistautumista ensi kevään ammattitaidon SM-kilpailuiden semifinaaleihin, minkä lisäksi opiskelijoita on innostanut aito yritysyhteistyö, jossa tuotteet tulevat hyötykäyttöön.

Työmaapäälliköt vakuuttuneita työn laadusta

Projektin puolivälissä Enersensen työmaapäälliköt Heiskanen ja Markus Heikonen kävivät sovitulla vierailulla ja tarkastivat työolosuhteet sekä elementtien laadun. He olivat vakuuttuneita opiskelijoiden tekemästä työstä ja tarjosivat yhteistyölle jatkoa.

– Opetuksen pyrkimyksenä on, että laadun pitää parantua työn edetessä. Opiskelijat ovat tehneet hienoa työtä. Minun tehtäväni oli siirrellä materiaalia ja huolehtia, että sitä oli koko ajan saatavilla, Matala sanoo.

Enersense toimitti opiskelijoiden valmistamat kaapelikanavien kannet työmaalle maanantaina 16.10. Heiskasen mukaan projekti Enersensen ja Lappian välillä on sujunut moitteettomasti. Hän kiittää Matalaa ja Lappiaa joustavuudesta, sillä vaikka materiaalitoimitus myöhästyi, saatiin kansielementit valmistettua ja toimitettua työmaalle ajallaan.

Opettaja Matala siirtää kansielementtilavoja ulos.
Matala siirsi valmiit kansielementit ulos toimitusta varten.

Ota yhteyttä

Matala Veijo

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358407179966
Rakennusala
Tornio, Urheilukatu 6

Heikkinen Kai

Koulutuspäällikkö
puh.+358504617181
Rakennusala, pintakäsittelyala, suunnitteluala, puuteollisuusala, talotekniikka
Tornio, Urheilukatu 6