Luonnontuotteet voivat olla arvokkaita raaka-aineita eri teollisuudenaloilla elintarvikkeiden, lisäravinteiden, rehun, kosmetiikan ja uusien biopohjaisten tuotteiden valmistuksessa. Soveltuvien menetelmien puuttuessa Lapin luonnontuotealan yritykset jäävät helposti raaka-aineen tuottajiksi, ja pidemmälle jalostetuista tuotteista saatavat lisäarvorahat valuvat muualle.
Uudessa Euroopan unionin osarahoittamassa Biomateriaalien jalostusarvon nosto arktisella luonnontuotealalla (LisäarvoBar) -kehittämishankkeessa edistetään luonnontuotealan yritysten teknologiavalmiuksia raaka-aineiden täysimääräiseen hyödyntämiseen uutto- ja erotusprosessien avulla. Tavoitteena on, että yritykset tuottavat jatkossa uusia biotuotteita markkinoille.
– Ohjaamme yrittäjät hyödyntämään luonnon raaka-aineet täysimääräisesti toisiinsa kytkeytyvillä teknologiaratkaisuilla. Näin raaka-ainetta ei menisi hukkaan ja siitä saataisiin erotettua mahdollisimman tehokkaasti erilaisia jakeita eri käyttötarkoituksiin, erikoistutkija Susan Kunnas Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kertoo.
Työpajoja, hiilijalanjäljen laskentaa sekä tuotekehitysprosesseja
Ammattiopisto Lappia toimii hankkeessa osatoteuttajana. Lappia osallistuu kick-off-työpajojen järjestämiseen, tutustuttaa osallistujat Lappian kehittämisympäristöihin ja osallistuu prosessisuunnitteluun. Lappia osallistuu myös hiilijalanjäljen laskentaan omien laitteidensa osalta sekä suunnittelee ja toteuttaa tuotekehitysprosesseja. Yritysmittakaavassa skaalattavat prosessimenetelmät toteutetaan osittain Lappian oppimis- ja kehittämisympäristöissä.
– Järjestämme yrittäjille suunnattuja työpajoja ensin Lappian Muonion toimipisteessä ja myöhemmin myös Louen maaseutuyrittäjyyden oppimiskeskuksessa osana käynnistettävää Living Lab -toimintaa, Lappian kehittäjäopettaja Tiia Muotkavaara kertoo.
Yrittäjä, tule vaikuttamaan hankkeen työpajoissa
Luonnontuotealan yrittäjät ovat tunnistaneet tarpeen kehittää lisäarvotuotteita ja menetelmäosaamista. Hankkeen aikana järjestetään demotyöpajoja ja tuotekehityssparrausta, joissa luonnontuotealan yrittäjiä ja toimijoita koulutetaan uutto- ja erotusmenetelmiin sekä korkeamman lisäarvon tuotteiden valmistukseen. Yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuksiin.
– Työpajoissa pääsee vaikuttamaan hankkeen sisältöön ja kuulee ajantasaisimman tiedon lisäarvomahdollisuuksista. Ottamalla yhteyttä hankkeen erikoistutkija Susan Kunnakseen pääsee mukaan hankkeeseen osallistuviin yrityksiin ja saa ensimmäisenä tiedon tulevista työpajoista. Lisäksi työpajoista tiedotetaan sidosryhmien uutiskirjeissä, Muotkavaara sanoo.
Lapin Liitto on myöntänyt Euroopan aluekehitysrahastosta rahoituksen Biomateriaalien jalostusarvon nosto arktisella luonnontuotealalla (LisäarvoBAR) -hankkeelle. Hanke on Luonnonvarakeskuksen (Luke), Lapin ammattikorkeakoulun (Lapin AMK), Kemi-Tornionlaakson Koulutuskuntayhtymä Lappian ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n yhteinen. Ryhmähankkeen kokonaisbudjetti on 786 494 €, josta EU-rahoituksen osuus on 629 195 €.
Lue Luonnonvarakeskuksen laatima tiedote hankkeesta täältä sekä hankesivu täältä.