Lappian Muonion toimipaikassa Luontoalan erikoisammattitutkintoa suorittavat opiskelijat olivat lokakuussa opiskelujaksolla Tornion elintarvikealalla. Suoritettava tutkinnon osa oli 35 osaamispisteen arvoinen Elintarvikekäyttöön tarkoitettujen luonnontuotteiden tuotekehitys ja innovointi. Tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksena on, että opiskelija tekee elintarvikekäyttöön tarkoitettujen luonnontuotteiden tuotekehitystä sekä suunnittelee ja kehittää luonnontuotteista elintarvikekäyttöön tarkoitettuja tuotteita.
— Ryhmän kesken oli erittäin hyvä flow, joka innosti opiskelijoita aina parempiin suorituksiin. Innostus jatkui vielä illalla asuntolassa ja aamulla tultiin aina uusia ideoita pursuten työsaliin. Tuotteet muuttivat muotoaan, makuaan, pakkaustaan ja jopa elintarvike vaihtui toiseksi kehittelyn tuloksena, kertoo Lappian elintarvikealan opettaja, osaamisalavastaava Sirpa Heinonen-Koskela.
Yhtenä sisältönä tutkinnon osassa on hakea asiakaspalautetta kehittämilleen tuotteille. Palautteita saatiin järjestämällä maistattamistilaisuus Lappian Kahvila-puoti Purnukassa. Viikon aikana tuotteita maisteltiin oman porukan kesken ja tuotekehittelyä jatkettiin sen pohjalta. Purnukan maistattamistilaisuudessa saatiin hyvää palautetta mahdollisilta asiakkailta, elintarvikkeiden kehittämiseksi edelleen.
— Tutkinnon osa jatkuu asiakaspalautteiden käsittelyllä ja reseptien jatkokehittämisellä. Seuraavaksi tutkinnon osassa etsitään tietoa luonnontuotteisiin liittyvistä ravintoaine- ja terveysvaikutteisuudesta. Myös valmistusprosessia kehitetään, tarvittavien laitteiden, välineiden ja raaka-aineiden hankinta mahdollisuudet kartoitetaan, kertoo Heinonen tarkemmin tutkinnon sisällöstä.