Rajat ylittävä yhteistyö houkutteli yhteen 100 toisen asteen opiskelijaa ja opettajaa Pohjois-Suomesta ja -Ruotsista

Uutinen

Toisen asteen opiskelijoita Pohjois-Suomesta ja -Ruotsista kokoontui 8. ja 9. lokakuuta Tornioon tapahtumaan, joka keskittyi rajat ylittävään yhteistyöhön sekä mahdollisuuksiin työskennellä, opiskella ja asua maiden raja-alueilla. Hotelli Mustaparrassa vietettiin kaksi tiivistä päivää teemalla ”Borderless North”.

– Tapahtuman tavoitteena oli kannustaa nuoria ja aikuisia rajat ylittävään yhteistyöhön vahvistaaksemme yhteistä aluettamme. Meillä on jo olemassa vahva koulujen välinen verkosto, joka tekee yhteistyötä rajan yli. Tämä tapahtuma antoi opettajille tilaisuuden tavata kasvokkain, vaihtaa kokemuksia ja oppia yhdessä. Raja ei välttämättä tarkoita haasteita, vaan pikemminkin mahdollisuuksia, sanoo projektikoordinaattori Raija Paasimaa Ammattiopisto Lappiasta.

Tapahtuma koostui useista workshopeista, joissa suomalaiset ja ruotsalaiset opiskelijat pääsivät jakamaan ajatuksiaan. Kuva: Laura Vendelin

Borderless North -tapahtuma järjestettiin osana Interregin rahoittamaa Aurora Entrepreneurialis -hanketta. Hankkeen tavoitteena on kehittää yrittäjyyskasvatusta, kestävää yrittäjyyttä ja rajat ylittävää yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten välillä Suomessa ja Ruotsissa.

Tapahtuma alkoi luennoilla, joissa annettiin katsaus siihen, mitä raja on tarkoittanut alueen historiassa. Joni-Pekka Karjalainen Tornionlaakson museosta kertoi alueen yhteisestä historiasta ja siitä, kuinka vuoden 1809 rajalinjaus vaikutti alueen ihmisiin. Sari Moisanen Meri-Lapin kehittämiskeskuksesta kertoi alueen nykyisistä ja tulevista investoinneista teemalla ”Vihreä kasvu alkaa pohjoisesta”.

– Historiafriikkinä oli erittäin mielenkiintoista oppia lisää siitä, kuinka raja on vaikuttanut alueella ajan myötä. Olen toiveikas tulevaisuuden suhteen, koska alueelle on tehty investointeja. Itse haluan työskennellä taiteen parissa. Vaikka monet investoinnit liittyvät teollisuuteen, uskon, että ne tulevat vaikuttamaan positiivisesti myös taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksiin, sanoo opiskelija Nette Nikula Ammattiopisto Lappiasta.

Opiskelijoiden ja opettajien ryhmäkuva Rajalla-kauppakeskuksen edessä.
Yritysvierailulla Rajalla På Gränsen -kauppakeskuksessa. Kuva: Anneli Lindgren

Luennoilla, työpajoissa ja yritysvierailuilla opiskelijat ja opettajat perehtyivät rajat ylittävään yhteistyöhön, jossa myös yrittäjyys ja kestävä kehitys olivat keskeisiä teemoja. He vierailivat muun muassa Tornion KaMa-palveluissa, Pipelife Finlandissa Haaparannalla, Haaparannan aikuiskoulutuskeskuksessa, Rajalla på Gränsen -kauppakeskuksessa, Business Torniossa ja Haaparannan IKEAssa.

Opiskelijat työskentelivät ryhmissä, joissa oli sekä suomalaisia että ruotsalaisia osallistujia. He työskentelivät yhdessä yritysvierailuihin liittyvissä työpajoissa ja visioivat, millaista rajat ylittävä yhteistyö tulevaisuudessa on.

– Kaikki ovat olleet todella kilttejä, ja yhteistyö sekä suomalaisten että ruotsalaisten opiskelijoiden kanssa on sujunut hyvin. Vaikka yksi suurimmista haasteista rajan kanssa on kieli, niin on ollut yllättävän helppoa tutustua toisiinsa, kertovat Kristiine Abong ja Hilla Jauhiainen Tornion Yhteislyseon lukiosta.

Kristiine Abong ja Hilla Jauhiainen Tornion Yhteislyseon lukiosta. Kuva: Anneli Lindgren

Aurora Entrepreneurialis -hanketta vetävät Oulun kaupunki, Ung Företagsamhet Norrbotten ja Ammattiopisto Lappia. Hanketta rahoittavat Interreg Aurora, Region Norrbotten ja Lapin Liitto. Hanke kestää kolme vuotta ja sen tavoitteena on kehittää yrittäjyyskasvatusta toisen asteen oppilaitoksissa Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Suomessa. Lue hankkeesta lisää täältä.

Kirjoittaja