Osaamismatkalla-hankkeessa vahvistettiin ohjaustoimijoiden monialaista uraohjauksen osaamista hakeutumis- ja siirtymävaiheissa sekä kehitettiin eri ohjauspalvelujen välistä yhteistyötä.
Konkreettinen lopputuotos oli verkkovalmennus, joka on tarkoitettu ohjaustyössä toimiville, jotka tarvitsevat työkaluja monialaiseen uraohjaukseen, tietoa osaamisidentiteetin rakentumisesta ja digitaalisten ohjauspalveluiden hyödyntämisestä.
— Pilotoimme Länsi-Lapin alueella uraohjauksen verkkovalmennusta ja osaamismerkkiä. Pilotointiin osallistui asiantuntijoita muun muassa TE-palveluista, nuorisotoimesta, Ohjaamoista, oppilaitoksista ja säätiöistä. Osa suoritti valmennuksen yksin ja osa pienryhmissä. Alueryhmätapaamiset, välikeskustelut ja osallistujilta saatu palaute oli erittäin arvokasta. Sen pohjalta kehitimme ja viimeistelimme valmennuksen lopulliseen muotoon, kertoo Lappian projektivastaava Jenni Ranta.
Jatkuva oppiminen ja muutokset kuuluvat arkeemme nykypäivän työelämässä. Nuorten rinnalla aikuiset kehittävät koko ajan osaamistaan ja hankkivat pätevyyksiä. Myös ohjaustyön tarve, sisältö ja välineet ovat muuttuneet.
— Tulevaisuudessa tarvitaan enemmän kokonaisvaltaista ja kestävää ohjausta sekä osaamisidentiteetin vahvistamista. Uraohjaus tukee ohjattavan elämään, opiskeluun ja uraan liittyvien valintojen tekemistä. Se on kohtaamista ja kuuntelemista. Nykyisin palveluja on tarjolla monipuolisesti ja helposti saavutettavissa oppilaitoksissa, valtakunnallisissa Ohjaamoissa tai paikallisesti esimerkiksi Kemin työllisyyden yhteispalvelu Pointissa.
Hankkeessa tuotettu monialainen uraohjauksen verkkovalmennus on kaikille vapaasti verkossa saatavilla.
Verkkovalmennusta hyödynnetään OPH:n rahoittamassa opetustoimen henkilöstökoulutuksessa, jossa Lappia on mukana yhtenä toimijana. Koulutus toteutetaan ensimmäisen kerran keväällä 2023.