Yrittäjyyden ammattitutkinto — Kun on halu ja into työllistää itsensä yrittäjänä!

Uutinen

— Tutkinnosta buustia yritystoiminnan aloittamiseen ja valmiuksia liiketoiminnan kehittämiseen.

Sisustusarkkitehdin tutkinto herätti kiinnostuksen yrittäjyyteen

Torniolainen Josefiina Latvala on suorittanut vuoden kestävän Yrittäjyyden ammattitutkinnon Ammattiopisto Lappiassa. Opiskelun aikana hän aloitti oman yritystoiminnan suunnittelun sisustusarkkitehtina. Taustalla hänellä on lukion jälkeen Lahden Muotoiluinstituutissa suoritettu Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutusohjelma.

Latvala kertoo, että sisustusarkkitehdin koulutukseen hakiessa häntä kiinnosti tilojen estetiikka, tilojen suunnittelu ja asiakaspalvelutyö, jossa saisi luoda asiakkaille mieleisiä ja juuri heidän tarpeisiinsa sopivia tilaratkaisuja, auttaa asiakkaita luomaan kauniita ja toimivia tiloja ympärilleen, joissa he viihtyvät.

— Yrittäjyys kävi opiskellessa mielessä, sillä tiesin, että pohjoisessa on vähemmän työpaikkavaihtoehtoja kuin esimerkiksi Helsingin seudulla. Yrittäjyyttä en kuitenkaan lähtenyt vielä opiskellessa tavoittelemaan. Se oli kuitenkin minulla ajatuksissa vaihtoehtona, kun mietin juurikin työllistymistä. Opintoihin sisältyi yksi kurssi yrittäjyydestä, jossa suunniteltiin kuvitteellinen yritystoiminta ja tehtiin kannattavuuslaskelmia ja yrityssuunnitelmia. Se kurssi oli ensikosketukseni yrittäjyysopintoihin, muistelee Latvala.

Valmistuttuaan Latvala palasi Tornioon ja on työskennellyt Torniossa Lakkapäällä sisustusmyyjänä sekä Kemin Värisilmässä sisustusarkkitehtina. Näistä hän kokee saaneensa materiaalitietämystä ja on päässyt auttamaan asiakkaita esimerkiksi heidän pintamateriaalivalinnoissaan.

— Yrittäjyys on laaja kokonaisuus ja ajattelin, että saan tästä koulutuksesta hyvän pohjan omalle yritystoiminnalle ja sen suunnittelulle. Opinnoissa käytiin läpi tarpeellisia kokonaisuuksia ja annettiin hyvät pohjat kokonaisuuksien eteenpäin viemiselle. Koulutuspäiviä oli kerran kuussa ja itseopiskelua oli valtaosa, mikä sopi minulle erittäin hyvin. Sain täysin keskittyä oman yritystoimintani suunnitteluun ja soveltaa juuri siihen kaikki oppimani asiat ja miettiä juuri omaan yritystoimintaani sopivia toimintatapoja. Valitsin valinnaisen tutkinnon osaksi Taloudellisen tuloksen varmistamisen ja kehittämisen, mikä on mielestäni yksi tärkeimpiä osa-alueita yrittäjyydessä. Juuri tämä oli parasta Yrittäjyyden ammattitutkinnon opiskelussa – sain keskittyä täysin oman yritystoimintani suunnitteluun. Sain kannustusta ja rohkeutta kehittää yritysideaani. Opintojen aikana syntyneet verkostot edistävät yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa, summaa Josefiina Latvala yrittäjyyden ammattitutkinto-opinnoista saamaansa osaamista.

Josefiina Latvala on perustanut oman toiminimen. Hänen yritysideaansa kuuluu sisustusarkkitehdin suunnittelupalvelut ja 3D-mallinnuspalvelut yksityiselle ja julkiselle sektorille. Yrityksessään hän tuottaa erilaisia markkinointimateriaaleja yritysten käyttöön, esimerkiksi julkaisuja sosiaaliseen mediaan, mainoksia myymäläkäyttöön ja printtimainoksia. Hän palvelee asiakkaita myös ruotsin ja englannin kielellä. Yritys tarjoaa erilaisia suunnittelukokonaisuuksia, joista asiakas voi valita itselleen mieleisen palvelu- kokonaisuuden. Josefiina Latvalan yritys ei vielä tällä hetkellä ole aktiivisesti toiminnassa. Hän työskentelee tällä hetkellä Lakkapään Tornion myymälässä vakituisena työntekijänä.

Milloin on oikea aika yrittäjyydelle?

Lappian Yrittäjyyden ammattitutkintokoulutuksen keskeisissä sisällöissä tarjotaan laajasti tukea aloittavalle yrittäjälle. Tavoitteena on ohjata, opettaa sekä kannustaa aloittavaa yrittäjää yritystoiminnassa alkuun. Toisaalta tutkinto avaa jo yrittäjänä toimivalle uusia näkökulmia omaan yrittäjyyteen, sen kehittämiseen ja yrittäjyyden tietotaidon päivitykseen.

— Yrittäjyyden ammattitutkinnon voi suorittaa useammassa eri kohdassa yrittäjyyden polulla. Aloittavalle yrittäjälle opinnot antavat perustamiseen tukea ja oppia sekä vinkkejä verkostoitumiseen. Jonkinlainen yritysidea on hyvä olla, koska kaikki opiskeluissa tehtävä työ suuntautuu opiskelijan omaan jo olemassa olevaan tai mahdollisesti perustettavaan yritykseen, kertaa vastuukouluttaja, liiketoiminta-alan opettaja Tiia Dahl eri vaihtoehtoja, milloin suorittaa tutkinto.

Olitpa sitten aloittava tai jo yrittäjänä toimiva, kaikki tekevät liiketoimintasuunnitelman laskelmineen, riskien arviointia niin yrityksen kuin yrittäjän näkökulmasta. Tutkinnon eri sisällöissä käsitellään asioita monesta näkökulmasta, esimerkiksi taloushallinnon, idean, myynnin ja markkinoinnin sekä tuote- ja palvelukehityksen lähtökohdista.

Koulutus järjestetään verkkototeutuksena ja sen voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Koulutukseen sisältyy asiantuntijaluentoja, yhteistyökumppaneiden puheenvuoroja ja keskusteluja mentorin kanssa. Omaohjaaja tukee opiskelijaa koko opintojen ajan. Ohjauskeskusteluissa käydään läpi opintojen edistymistä sekä opiskelijan yrityksen kehittymistä.

— Kaikille opiskelijoille on tärkeää verkostoitua. Lappian eri verkostoissa on eri alojen yhteistyökumppaneita, jotka mielellään kertovat omasta toiminnastaan. Kun opiskelija on suorittanut tutkinnon, hänestä voi tulla myös jatkossa mentori uudelle yrittäjyystutkinnon suorittajalle. Kannustan kaikkia yrittäjyyden ammattitutkinnosta kiinnostuneita pohtimaan, olisiko nyt minun aikani aloittaa yrittäjyys, kannustaa yrittäjyyden ammattitutkinnon vastuukouluttaja Tiia Dahl.

Ota yhteyttä

Dahl Tiia

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358401418847
Liiketoiminta-ala
Tornio, Urheilukatu 6

Röntynen Kati

Koulutuspäällikkö
puh.+358504444867
Johtamiskoulutukset, liiketoiminta-ala, logistiikka-ala
Tornio, Urheilukatu 6